Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
11 дек
2017
 
 

Apple с амбиции да придобие музикалната услуга Shazam

2070 прочитания

Apple е близо до сключване на сделка за придобиване на Shazam Entertainment, съобщи Techcrunch. Дигиталният асистент Siri вече е тясно свързан с мобилната музикална услуга, позволяваща разпознаване на музикални песни.

Съобщава се, че Apple възнамерява да плати около 400 млн. долара за услугата, като сделката може да бъде подписана в рамките на настоящата седмица. Интересно е да се отбележи, че тази сума е значително по-ниска от последната пазарнa оценка на Shazam в PitchBook, надвишаваща 1 млрд. долара. Тази информация обаче е от 2015 г., когато компанията получи последното си финансиране.

Apple с амбиции да придобие музикалната услуга Shazam

Прочетете още: Kantar: Късното пускане на iPhone X коства на Apple пазарен дял

Базираната във Великобритания Shazam Entertainment е получила над 143 млн. долара финансиране от различни фондове за 18-годишната си история. Услугата стартира през 1999 г., далеч преди епохата на мобилните приложения. Тогава тя е достъпна чрез SMS код и се казва 2580, като това е бил и номерът за достъп до нея от територията на Обединеното кралство.

Според Techcrunch услугата е генерирала 54 млн. долара приходи през финансовата 2016 г.

Приложението Shazam използва микрофоните на смартфона, за да записва части от звучащи музикални изпълнения, които след това се разпознават онлайн. Придобиването на услугата ще позволи на Apple да подсили предложенията си с поточна музика. 

Не е ясно как придобиването на приложението ще се отрази на версията му за Android, в случай че сделката бъде финализирана. Въпреки, че от известно време Google Assistant предлага възможностите му за разпознаване на песни, но възможностите му засега отстъпват на Shazam.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас