Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
11 дек
2017
 
 

През 2018 г. технологиите ще станат по-човечни

Според Ericsson, потребителите очакват да взаимодействат с технологиите чрез интонации, гримаси и движения на тялото.

2549 прочитания

Цифровите технологии променят не само бизнеса ни, но и начина ни на живот, като потребителите очакват те да работят по много по-приятен и удобен за тях начин. Езикът на тялото, изражението на лицето, дори интонацията, с която говорим, ще допълнят познатите вече гласови команди и управление на устройствата чрез допир. Това са част от изводите от традиционното проучване на Ericsson за „горещите“ тенденции в потребителските навици през 2018 г.

„Представете си, че се връщате у дома след работа. С леко размахване на ръката включвате лампите. Високоговорителят започва да изпълнява любимата ви песен, но ако не сте в настроение, просто го „поглеждате лошо“ и той „млъква“. Правите си кафе, но гримасата ви показва, че то е много горчиво, така че кафе роботът веднага ви предлага захар или мляко“, обясняват авторите на доклада. Две от тези неща, които все още липсват в тази въображаема картина, вече са реалност. Едното е уред с копчета и умно управление, а второто е смартфонът, в който са заредени приложенията за това дистанционно умно управление.

Все повече неща от ежедневието ни ще станат свързани към Интернет, но това усложнява цялостното им управление. От друга страна, желанието за удобен потребителски интерфейс за прости функции съществува от появата на електронни джаджи. Всяко ново устройство с екран добавя вариации на потребителския интерфейс, които нарастват с броя на приложенията, пристигащи с всеки уред.

Прочетете още: До 2020 г. 50% от телевизията ще бъде гледана на мобилни устройства

„Днес трябва да познавате всички свои устройства. Утре всяко ваше устройство трябва да ви познава, при това много добре, допълват авторите. - Ако потребителите продължават да се сблъскват с непрекъснато свикване и разучаване на новите устройства при засилващият се темп на технологичните промени, те трудно ще бъдат убедени да ги купуват.“

При наличието на 5G мрежи свързаността ще стане повсеместна. Това звучи просто, но включва огромно технологично надграждане. Устройствата трябва да могат да предават сложни данни за човешките взаимодействия, които да се обработват в облака, като реагират интуитивно в рамките на милисекунди. Интернет на нещата (IoT) трябва да осигури оперативна съвместимост между всички устройства и да позволява голяма мобилност. Достъпността на мрежата също трябва да се поддържа по нов начин, така че устройствата да не преминават в „офлайн“ режим и да губят човешките си способности.

Според тях, сме много близо до повратната точка. Днешното поколение „плоски“ потребителски интерфейси не използва 3D ефекти или подобрения, които да направят интерфейса по-интерактивен. Освен това потребителите не не знаят точно къде да „кликнат“. В резултат навигацията им в уеб страниците е с 22% по-бавна от възможностите. Именно върху прякото взаимодействие между хората и технологиите са фокусирани прогнозите за 2018 г. в доклада на изследователите от Ericsson ConsumerLab.

10-те технологични тенденции през 2018 г., според Ericsson ConsumerLab

Ето и 10-те тенденции, описани подробно в доклада:

  1. Вашето тяло е потребителският интерфейс: Повече от половината от настоящите потребители на интелигентни гласови асистенти вярват, че ще използваме езика на тялото, интонациите и докосването, за да взаимодействаме с технологичните устройства, сякаш те са хора. Двете трети смятат, че това ще е факт в рамките на 3 години.

  2. Допълнен слух: 63% от потребителите биха искали слушалки, които превеждат от всички езици в реално време. 52 процента обаче биха пожелали тези слушалки да блокират хъркането на роднината.

  3. Вечните начинаещи: 30% казват, че новите технологии ги затрудняват при поддържането на техните умения. Но освен това те им помагат бързо да станат експерти. 46 процента смятат, че Интернет им позволява да учат и да забравят уменията си още по-бързо.

  4. Социално „радиоразпръскване“: Социалните медии вече имат доста пресечни точки с традиционните телевизионни оператори. Но половината от потребителите смятат, че изкуственият интелект би бил много полезен при проверката на публикуваните в социалните мрежи факти.

  5. Интелигентни реклами: Рекламите могат да станат твърде умни, естествено в полза на рекламодателя. Повече от половината потребители на давена реалност (AR) и виртуална реалност (VR) смятат, че рекламите ще станат толкова реалистични, че в крайна сметка ще заменят самите продукти.

  6. Свръхестествено общуване: 50 процента мислят, че вече няма да различават човека от машината и вероятно машината ще ги уплаши. 40% ще се стреснат от смартфон, който реагира на настроението им.

  7. Общество на свободното време: 32% от студентите и работещите не мислят, че се нуждаят от работа, за да имат смислен живот. 40% заявяват, че биха искали робот, който да работи за тях и да им носи доходи, а те да се наслаждават на свободното време.

  8. Вашата снимка представлява "виртуална" стая: Представете си, че можете „да влезете“ в снимка и да преживеете запомнящо се събитие. Три четвърти от анкетираните смятат, че само след 5 години ще използват виртуална реалност, за да се разхождат из снимките в смартфона си.

  9. Улиците във въздуха: Градските улици могат да бъдат „задушени“ от трафика, но небето „все още“ е свободно. 39% от потребителите смятат, че градът им се нуждае от пътна мрежа за безпилотни и летящи превозни средства. Но още толкова се безпокоят, че дрон ще падне върху главата им.

  10. „Зареденото“ бъдеще: Свързаният свят ще изисква мобилно захранване. Повече от 80% смятат, че само след 5 години ще имаме дълготрайни батерии, които ще сложат край на притесненията със зареждането.

Навлизаме в бъдеще, в което устройствата нямат бутони и ключове, нито е необходимо да бъдат контролирани цифрово чрез вашия смартфон. Всъщност това може да е необходима промяна, тъй като би било трудно да учат нов потребителски интерфейс за всяко устройство, което се свързва с интернет на нещата“, коментира Майкъл Бьорн, ръководител на изследването в Ericsson ConsumerLab.

Според него днес трябва знаем всички тънкости на устройствата, които използваме. „В бъдеще устройствата ще ви познават. За да се превърне това в реалност, устройствата трябва да могат да предават сложни данни за човешките взаимодействия за облачна обработка и да реагират светкавично, а това засилва изискванията към мрежовата свързаност от ново поколение“, добавя той.

Проучването на Ericsson ConsumerLab се организира от 22 години, като анкетата през 2017 г. е проведена сред гражданите на 10 важни града.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас