Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
06 дек
2017
 
 

Xiaomi излиза на борсата в търсене на 50 млрд. долара

Ако плановете ѝ се осъществят, тя ще се превърне в най-голямата публична технологична компания.

2641 прочитания

Xiaomi започна разговори с инвестиционни банки относно потенциално публично предлагане на ценни книжа в Хонконг през 2018 г. Очаква се в рамките на тази инициатива китайският технологичен гигант да предложи акции на стойност 50 милиарда долара, съобщи Bloomberg.

От пресцентъра на компанията обявиха, че успешното публично предлагане трябва да ѝ помогне да събере поне 5 млрд. долара, с които да финансира пазарната си експанзия. Китайският производител на смартфони дълго време се ползваше със статут на най-скъпоструващият и добре развиващ се стартъп, но в последно време е изправен пред ожесточената конкуренция на други две местни компании - Huawei и Oppo.

1

Прочетете още: Солитрон стана официален дистрибутор на Xiaomi

Xiaomi концентрира повече усилия в Индия и през ноември получи оферта да инвестира в местния мобилен оператор Reliance Jio, след като преди това от китайската компания обявиха, че ще вложат над 1 млрд. долара в страната през следващите пет години.

По време на Световната интернет конференция в Китай по-рано тази седмица основателят на Xiaomi Лей Юн отказа да коментира възможността за публично предлагане на ценни книжа, но бе категоричен, че компанията иска “да пренесе бизнес идеите на Китай и в други страни" и определи нейния напредък в Индия като чудотворен. "След само три години станахме номер едно", доволен е Юн.

Xiaomi се фокусира и върху други пазари, включително Русия и Индонезия, а също така полага значителни усилия да се наложи и в САЩ. Компанията се надява през 2018 г. да достави 100 милиона смартфона в световен мащаб. За сравнение, през 2017 г. тази цифра е 90 милиона.

Ако плановете на Xiaomi се осъществят, тя ще се превърне в най-голямата публична технологична компания, след като Alibaba Group набра 25 млрд. долара от продажба на ценни книжа през 2014 г., което повиши активите на компанията до $231,4 млрд.

Загриженост

Банките обаче се съмняват във възможностите на компанията да достигне първоначално поставената си цел за 50 млрд. долара, въпреки че, според Кийт Погсън, старши партньор за финансови услуги в Азиатско-тихоокеанския регион, оценката не е "абсурдна". Той отбеляза пред Bloomberg , че "пазарът е жаден за технологични компании, особено такива с връзки в Китай".

Анализаторът Ричард Уиндзор отбелязва, че първата половина на 2018 г. е идеалното време за постигане на възможно най-добрата цена за акциите на китайската технологична компания. Той обаче предупреди, че "липсата на рентабилност може да забави този процес до момента, в който Xiaomi успее да реализира много по-големи печалби".

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас