Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 дек
2017
 
 

Германия иска възможност за достъп до всякакви електронни устройства

2496 прочитания

Германското правителство разглежда проектозакон, който ще принуждава производителите на компютри, смартфони, автомобили и други устройства да осигурят възможност за достъп до техни продукти при поискване. Новината предизвика коментари, че подобен закон ще разшири драматично възможността на държава да шпионира гражданите.

Проектозаконът идва от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той обосновава предложението си с нарастващите трудности, с които се сблъскват службите, когато трябва да преодоляват системите за сигурност на цифровите устройства.

Германия иска възможност да достъп до всякакви електронни устройства

Прочетете още: Германия забрани “умните” часовници за деца

Алармите на съвременните автомобили например могат да уведомяват собственика ако колата му бъде разклатена. Според проектозакона подобен сигнал може да не бъде изпратен до притежателя на автомобила, ако полицията прецени, че това е необходимо за нейно разследване. 

Параметрите на предложението обаче са значително по-широки. В рамките му властите искат възможност за достъп до всякакви устройства, свързани с интернет. Т.е. производителите ще трябва да осигурят „задна вратичка“. Имайки предвид развитието на технологиите тук не става дума само за смартфони, таблети и компютри, но и за хладилници, телевизори, всякакви умни домашни системи и т.н.

Редно е все пак да се отбележи, че службите ще имат нужда от разрешение от съдия,  преди да хакват устройства.

Проектозаконът бе посрещнат с явно неодобрение от страна на активисти. От хакерската асоциация Chaos Computer Club (CCC) го определиха като „явна атака срещу цифровата и физическата сигурност на всички граждани“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА

Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас