Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 дек
2017
 
 

Германия иска възможност за достъп до всякакви електронни устройства

2673 прочитания

Германското правителство разглежда проектозакон, който ще принуждава производителите на компютри, смартфони, автомобили и други устройства да осигурят възможност за достъп до техни продукти при поискване. Новината предизвика коментари, че подобен закон ще разшири драматично възможността на държава да шпионира гражданите.

Проектозаконът идва от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той обосновава предложението си с нарастващите трудности, с които се сблъскват службите, когато трябва да преодоляват системите за сигурност на цифровите устройства.

Германия иска възможност да достъп до всякакви електронни устройства

Прочетете още: Германия забрани “умните” часовници за деца

Алармите на съвременните автомобили например могат да уведомяват собственика ако колата му бъде разклатена. Според проектозакона подобен сигнал може да не бъде изпратен до притежателя на автомобила, ако полицията прецени, че това е необходимо за нейно разследване. 

Параметрите на предложението обаче са значително по-широки. В рамките му властите искат възможност за достъп до всякакви устройства, свързани с интернет. Т.е. производителите ще трябва да осигурят „задна вратичка“. Имайки предвид развитието на технологиите тук не става дума само за смартфони, таблети и компютри, но и за хладилници, телевизори, всякакви умни домашни системи и т.н.

Редно е все пак да се отбележи, че службите ще имат нужда от разрешение от съдия,  преди да хакват устройства.

Проектозаконът бе посрещнат с явно неодобрение от страна на активисти. От хакерската асоциация Chaos Computer Club (CCC) го определиха като „явна атака срещу цифровата и физическата сигурност на всички граждани“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас