Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
01 дек
2017
 
 

Международна операция с българско участие разби група за киберизмами

Успешната реализация е осъществена от правоприлагащите органи на Италия, България и Чешката република, със съдействието на Европол.

2179 прочитания

Четирима ключови членове на международна престъпна мрежа, отговорна за множество финансови измами с кредитни и дебитни карти, са задържани в рамките на съвместна операция на италианските карабинери, българската ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната полиция на Чешката република. Операцията под името "Нептун" е проведена на 30 ноември 2017 г. на територията на трите държави и е подкрепена от Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол. Разследването започва в края на 2015 г., като в координацията и обменът на данните се включва и Съвместната работна група за действие в областта на киберпрестъпността към европейската агенция (J-CAT).

1

В рамките на операцията са идентифицирани десетки компроментирани устройства, с поставени микрокамери и четци за магнитни ленти. Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти и са събрани данни за извършени многобройни измамни международни транзакции на стойност повече от 50 000 евро.

Прочетете още: Как биометрията разширява обхвата на мобилното банкиране

Според първоначалните данни лидерите на трансграничната престъпна група активно са контролирали всички етапи на престъпната дейност - вграждане на техническите средства в банкомати в централните части на европейските градове, производство на фалшиви кредитни карти и кражба на пари от банкомати в неевропейски държави, като Белиз, Индонезия и Ямайка.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас