Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
28 ное
2017
 
 

IoTNet и IoT Solutions изграждат национална LoRaWAN мрежа

4466 прочитания

Българските стартиращи компании IoTNet и IoT Solutions представиха своите готови решения за умен град и умни измервания, използващи подготвяната от тях национална LoRaWAN мрежа. Предвижда се след завършването ѝ тя да покрива 15 града в България, а към момента обхваща над 50% от потребителите.

IoTNet работи за създаването на партньорска екосистема, предоставяща набор от решения за Интернет на нещата. Тези решения са базирани на LoRaWAN технология, използваща протокол за безжично предаване на данни между устройства при ниска консумация на енергия.

„Нашата цел е изграждане на мрежа, оптимизирана за интелигентните устройства, формиращи Интернет на нещата (IoT). Изгражданата от нас мрежа използва LoRaWAN технология, като сред преимущества ѝ можем да отбележим нейната сигурност, двупосочна връзка и автономност на устройствата“, каза Йордан Рашев, управител на IoTNet.

Прочетете още: ЕК готви мерки за сертифициране на защитени облачни услуги и IoT

Сигурността включва криптиране на данните, с възможност за локализиране на крайните устройства без да се използват GPS елементи, изискващи допълнителна енергия. Двупосочната връзка е устойчива на най-различни смущения и работи при много ниски нива на сигнал. Автономността на устройствата е гарантирана от батерия, които в някои случаи може да издържи над 10 години. Рашев отбеляза, че под достъпна цена на цялата екосистема трябва да се разбира не просто ниски цени на компонентите, а цялостно изграждане на мрежата, разходи за мрежовата комуникация и за крайните решения.

LoRaWAN

Стандарът за LoRaWAN използва нелицензиран спектър, който е предназначен за свободно ползване от различни научни разработки, при вътрешна корпоративна среда, в лабораторни условия и други. Предлаганата от IoTNet мрежа отговаря на българското законодателство за радиочестотния спектър, заявиха от компаниите.

В момента това е единствената технология, използваща двустепенно шифриране на данните. Веднъж се прави кодиране на данните през мрежата и допълнително се шифрират до крайния клиент, което гарантира, че няма да бъде злоупотребено с тях.

Компанията си е поставила за цел да постигне национално покритие на мрежата си с LoRaWAN технология, като се гарантира ниска консумация от устройствата и предоставяне на надеждна инфраструктура. Мрежата на IoTNet е разработена с устройства на компанията Everynet.

Красимир Генов, съдружник и търговски директор в IoT Solutions, представи нужните за умен град и умно измерване решения и приложения.

Централизирана система за мониторинг и управление на уличното осветление дава пълен контрол в реално време върху осветлението. Решението може да бъде пригодено да работи както с вече налична инфраструктура, така и след промени в уличното осветление. Платформата е гъвкава и позволява добавяне на различни решения, като мониторинг качеството на въздуха, управление на паркирането и трафика, управление на събирането на отпадъци, мониторинг върху канализационните и подпочвени води и други.

Умното измерване е набор от решения за отчитане в реално време на показанията на водомери, газомери, електромери и топломери. Това включва технологията и устройствата, необходими за отчитане и предаване на данните от измервателното устройство. Тези решения позволяват установяване в реално време на аварии и злоупотреби.

Относно използваните от мрежата базови станции има два центъра за данни. Единият е мрежови сървър, в който информацията е криптирана и не може да бъде използвана. Вторият е потребителско приложение, където потребителят си декодира информацията и решава за какви цели да я използва. „Тази информация е при нейния собственик и негово е решението какво да прави с данните“, подчерта Генов.  

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас