Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
21 ное
2017
 
 

Европарламентът отстъпи на натиска за геоблокирането на поточните медийни услуги

2984 прочитания

Европейският парламент се подаде на натиска от страна на компаниите за радио и ТВ разпръскване и остави геоблокирането на поточните услуги, стана ясно след снощното заседание на евродепутатите.

Първоначалното предложение включваше правила, които да задължат електронните търговци да продават своите стоки и услуги на купувачи в целия Европейски съюз, без значение къде точно живеят, като тези услуги обхващаха и поточните видео услуги.

Прочетете още: Европейската регулация за преносимост на съдържанието вече е факт

Но правната комисия гласува принципът за т.нар. „страна на произход“ да бъде ограничен само до новините и отразяването на текущите събития.

Това означава, че зрителите ще могат да гледат само подобни програми в целия ЕС, които имат съдържание, обект на авторското право, все едно са у дома си (т.е. страната, в която са заявили и плащат услугата си).

„Днешното гласуване в правната комисия е стъпка в правилната посока, заяви Агнешка Хора, директор „Политика и правни въпроси“. - Тя обаче признава ценността на териториалната ексклузивност, която гарантира на гражданите на ЕС, че могат да гледат богато разнообразие от висококачествени ТВ програми.“

Първоначално ЕК не искаше да се прилага забрана за нито един материал, обект на авторското прави. Чешкият евродепутат Дита Шаранзова, която бе автор на първоначалното предложение, описа проблема с геоблокирането като „откриване на слона в стаята“.

Срещу това предложение скочиха много лобисти от ТВ компаниите, доставчиците на музикални услуги, търговците на е-книги и продуцентите на видеоигри. Spotify например заяви, че ще бъде принудена да вдигне цените, за да се предпази от абонати, които „ще прескочат“ до съседна страна, за да получат по-добра оферта.НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас