Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
20 ное
2017
 
 

Германия забрани “умните” часовници за деца

Германският регулатор е забранил продажбата на устройствата заради рисковете от шпиониране на децата

3620 прочитания

Federal Network Agency, германският телекомуникационен регулатор, забрани продажбата на “умни” часовници, предназначени за деца, съобщи DW. От агенцията се опасяват, че те могат да бъдат използвани като шпионски устройства. Това не е прецедент в дейността на германския регулатор, който преди това забрани по същите причини свързаната към интернет кукла My Friend Cayla. Примери за други недостатъчно защитени “умни” детски играчки също не липсват – в началото на годината хакери разбиха системата на CloudPets (играчки, които могат да получават гласови съобщения от деца и родители) и откраднаха лични данни от над 800 000 потребителски акаунта.

Телеком регулаторът вече призова родителите, които са закупили подобни устройства за децата си, да ги унищожат, което, според редица експерти, ще промени “правилата на играта” в сферата на свързаните устройства. "Слабо защитените интелигентни устройства често позволяват посегателства върху личния живот. Този проблем е от изключителна важност, когато става дума за GPS часовници за проследяване на деца", смята Кен Мънро, експерт по сигурността в Pen Test Partners, и добавя, че е налице шокираща липса на регулации по отношение на Интернет на нещата (IoT), което позволява на производителите да заливат пазара с опасно несигурни продукти.

По думите на Мънро използването на правилата за защита на личните данни, за да се забранят подобни устройства, е средство компаниите да бъдат накарани да обърнат повече внимание на сигурността на потребителите, особено когато става дума за деца.

Прочетете още: Зомбирани умни мечета участват в кражба на данни

1

От Federal Network Agency обявиха още, че вече са предприели действия срещу няколко фирми, предлагащи подобни часовници в интернет. "Чрез тези устройства родителите могат да подслушват незабелязано средата около детето си. Затова те трябва да се разглеждат като неразрешен канал за предаване на информация", заяви Йохен Хоман, президент на регулаторния орган. Изледванията на агенцията показват, че въпросните часовници се използват и за подслушване на учители по време на учебните часове. От регулатора призоваха преподавателите да следят повече за наличието на “умни” часовници сред учениците.

Проследяване на деца

Подобен тип часовници, които се предлагат от доставчиците както в Германия, така и в България, обикновено са насочени към деца на възраст между 5 и 12 години. Повечето от тях са оборудвани със SIM карта и имат ограничена телефонна функция, като се настройват и контролират чрез приложение.

През октомври норвежката потребителска асоциация Norwegian Consumer Council (NCC) съобщи, че "някои детски часовници имат сериозни недостатъци, включително предаването и съхраняването на данни без криптиране”. Това на практика означава, че непознати, които притежават основни компютърни умения, биха могли да следят което си пожелаят дете, носещо “умен” часовник, или да въведат фалшива информация за неговото местоположение. 

Все още не е ясно дали германското решение за забрана на подобни устройства е базирано на свързаната с тях поверителност или на по-сериозни пропуски в сигурността, но Фин Мирстад, ръководител на цифровата политика в NCC, е категоричен, че “тази забрана изпраща силен сигнал към производителите на продукти за деца, че техните разработки трябва да бъдат много по-безопасни".

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас