Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | GIS
15 ное
2017
 
 

Очаква се кадастралните карти да обхванат 80% от територията на България

Български и чуждестранни ГИС експерти обсъдиха трудностите пред въвеждането на директива INSPIRE на ЕК

4167 прочитания

Българската неправителствена организация ГИС Алианс отбеляза Световния ГИС Ден 2017 с провеждането в София на международната конференция „Inspire21 – Дигитална България“. На нея български и чуждестранни експерти от Холандия, Германия и Чехия представиха своя опит при дигитализирането на кадастрални системи и обществени услуги.

При откриването на конференцията Александър Лазаров, председател на ГИС Алианс, подчерта значението на дигитализацията в дейността на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

„Агенция по кадастър е една от институциите, в която дигитализацията е заложена още с въвеждането на Закона за кадастъра и Имотния регистър, приет през 2001 г. По силата на този закон, информацията за кадастъра и собствеността се поддържат изцяло в цифров вид и това даде възможност на агенцията да реализира голям брой електронни услуги. Натрупаният опит през годините е една добра предпоставка за успешно внедряване на INSPIRE в България, а конференцията по повод Световния ГИС Ден, организирана от ГИС Алианс, събира на едно място международния и български опит, за да подпомогнем българската администрация при въвеждането на директива INSPIRE“, каза той.

Хендрик Вестербеек, Кадастър на Холандия

Дигиталният опит на Холандия представи Хендрик Вестербеек от местната кадастрална агенция. Той запозна присъстващите с политиката на страната си по приемане и прилагане на директива INSPIRE, както и етапите на реализиране на тази политика. Още през 2008-2011 г. е изготвена от холандските власти рамка на организационна и технологична стратегия, в която се включват министерства, агенции и университети. В момента се работи по план за действие 2014-2020 г. за нова визия, подготвяна от „златния триъгълник“ - университети, публични и частни партньори.

Предизвикателствата пред българския кадастър бяха представени от Георги Гладков от АГКК. Той подчерта, че най-голямото предизвикателство пред службата е да завърши кадастралната карта и териториалните регистри на страната, като крайната цел е да бъде създаден един мултифункционален кадастър и разширяване на неговия обхват чрез надграждане със допълнителни специализирани данни, като надземна, подземна инфраструктура и други.

Друго сериозно предизвикателство е развитието на агенцията като национална структура, която да реализира цялостния процес по регистрация и вещни права в единен поземлен регистър и да предоставя услуги създавани за поземлената администрация в България.

Той посочи още като трудност в своята работа липсата на достатъчно съдействие от други държавни институции. „Ниският приоритет на политиките свързани с пространствени данни и тяхното прилагане са основна спънка, от която произтича липсата на съдействие на останалите институции, които виждат в това по-скоро допълнително финансово и ресурсно натоварване, без да оценяват бъдещите ползи“, каза Гладков.

Практиката показва, че в нито едно ведомство няма организиран екип и вътрешно организационна структура, в чиито функции да е записана пряка отговорност по закона за пространствени данни. От там следва, че няма как да има и подготвени експерти, които да натрупват с времето опит и да работят целенасочено с ГИС в по-дългосрочна перспектива.

От създаването на Агенцията по геодезия, картография и кадастър досега са създадени кадастрална карта и кадастрални регистри за близо 25% от територията на страната, каза пред присъстващите запозна Валентин Йовев, заместник-министър на МРРБ. С добавянето на КДС за урбанизираните територии, където не е имало кадастрална карта, този процент ще нарасне съществено, може би до 70-80%. Кадастърът е обхванал всички областни градове, над 110 общински центрове и над 700 други населени места. „Остават да бъдат покрити множество малки население места с малко население“, поясни той.  

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас