Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
13 ное
2017
 
 

КЗК глоби фирма за компютри заради клипове на влогър

Според Комисията фирмата не е предприела действия, с които да отграничи от поведението на влогъра и от използваните от негова страна изрази и епитети във връзка с дейността на молителя.

3912 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 47 хил. лв. (0,5% нетните приходи 2016 г.) на „Лаптоп.БГ“ ООД заради клипове на влогър, публикувани в YouTube. Жалбата е подадена от конкурентната „Голдън Грийн Стоун Груп” ЕООД.

Става въпрос за видеа на Димитър Кожухаров в канала Noobclever Gaming в YouTube, който има почти 39 хил. последователи. В едно от тях влогърът коментира геймърски компютър, продаван от сайта evarna.com (собственост на „Голдън Грийн Стоун Груп”), сравнявайки цените на съставящите го компоненти с тези на онлайн магазина desktop.bg („Лаптоп.БГ“).

Кадър от едно от видеата на Кожухаров.

Прочетете още: Ново фалшиво писмо от НАП опитва да „хване“ невнимателни потребители

Интересно е да се отбележи, че според КЗК „ответното дружество реално не притежава какъвто и да било правен или фактически способ да въздейства върху поведението на влогъра в посока преустановяване излъчването на процесните клипове“. От там обясняват обаче, че „Лаптоп.БГ“ са толерирали негативна реклама относно дейността на конкурент и не са се разграничили от публикуваното съдържание – поведение, което може да се разглежда като недобросъвестната търговска практика.

Също така, според Комисията, следва да се вземе предвид, че въпросният влогър има финансов стимул от рекламирането на продуктите на „Лаптоп.БГ“, тъй като получава отстъпка при тяхното закупуване, независимо че няма сключен договор. Зрителите на подобни клипове могат да получат отстъпка при използване на промоционален код, предоставян от влогъра. За дружеството използването на конкретния код означава, че са узнали за продукта от съответния автор. На свой ред съдателят на видеата получава отстъпка, ако потребители са пазарували продукти от фирмата, използвайки неговия промоционален код.

От КЗК посочват, че системата с въпросните кодове представлява реклама. Т.е. подобно съдържание влиза в обхвата на съответното законодателство – забранена е например сравнителната реклама.

Посочва се още, че е въпросните видео клипове са разпространени в интернет пространството и съответно са достигнали до значителен брой потребители. В случая става дума за специфична потребителска аудитория (геймъри), над която влиянието на рекламни канали и влогове в интернет е безспорно, подчертават от Комисията.

КЗК постановява „Лаптоп.БГ“ да заплати на „Голдън Грийн Стоун Груп” направените по производството разноски в размер на 2500 лв. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Пълният текст на решението е достъпен на сайта на КЗК.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас