Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
06 ное
2017
 
 

БАА ще подпомага обучението на кадри за аутсорсинг индустрията във Варна

Морската ни столица е с най-голям човешки потенциал в сферата, след София

3929 прочитания

1

Българската аутсорсинг асоциация (БАА) е готова незабавно да стартира съвместни проекти с варненските университети за изграждането на кадри за ИТ и аутсорсинг индустрията в България, стана ясно по време на тристранна среща, в която взеха участие представители на асоциацията, техни колеги от ИТ сектора и ректорите на пет варненски университета.

„Точките в България, в които реално се прави бизнес в аутсорсинг сектора извън София, са три – Пловдив, Бургас и Варна. Според наш доклад от трите града Варна има най-голям човешки потенциал и ресурс на този етап на база брой езикови гимназии и университети. Отворени сме за незабавното стартиране на съвместни проекти с варненските университети. Насърчаваме учебните заведения и бизнеса да създават общи програми със съдържание, което отразява специфичните нужди от знания и умения, свързани със сектора на изнесените услуги в две основни области - информационни технологии и бизнес процеси“, заяви Светослав Иванов, изпълнителен директор на БАА по време на срещата. Той обърна внимание, че въпреки най-големия брой университети и езикови гимназии, Варна изостава от Пловдив и Бургас по отношение на заетите в тези два сектора.

Прочетете още: Продължава да расте дeлът на аутсорсинга в БВП на България

По време на срещата стана ясно, че общината е готова да партнира с логистика и осигуряване на бази, както и да съдейства за въвеждането на допълнително чуждоезиково обучение.

„Целта е като община да съдействаме за пълноценен диалог между бизнеса и университетите. Време е да си сверим часовниците и да намерим формулата за тристранно сътрудничество, за да утвърдим Варна като център за развитието на ИТ и аутсорсинг сектора в България“, коментира кметът на морската ни столица Иван Портних. Той бе категоричен, че градът разполага със сериозен човешки потенциал, съсредоточен в шестте университета и трите колежа, но е важно да се чуят изискванията на бизнеса и визията на ректорите на университетите.

Към моментa аутсорсинг индустрията осигурява 3,6 % от БВП на страната, като в сектора са заети 48 000 експерти. До 2020 г. се очаква техният брой да нарасне до 63 000.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас