Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
03 ное
2017
 
 

VMware купува VeloCloud, сумата не бе съобщена

По този начин компанията излиза на бързо развиващия се SD-WAN пазар и подчертава основната си цел – акцент върху мрежовия мениджмънт

4145 прочитания

Снимка: IDG News Service

VMware обяви плановете си за придобиване на VeloCloud - една от водещите компании в бързо развиващия се пазар на софтуерно дефинираните SD-WAN мрежи.

SD-WAN представлява нов начин за управление на мрежовата свързаност на отдалечени клонове и офиси, като се използват принципите на софтуерно дефинираните мрежи. Подобни SD-WAN, предлагани от компании като VeloCloud, могат да обединяват множество видове връзки, включително широколентови, MPLS и клетъчни, като по този начин мрежите стават по-надеждни, а често и по-евтини в сравнение с използването на чист MPLS. Изследователската фирма IDC прогнозира, че SD-WAN пазарът през тази година ще прескочи границата от 1 милиард долара и ще нарасне с 69% - до над 8 милиарда - до 2021 година.

VMware все още е най-известна със своя софтуер за управление на виртуални машини, базиран на популярния ѝ хипервайзор ESX, но придобиването на VeloCloud подчертава основната цел на компанията - предимно чрез придобивания, да се съсредоточи върху мрежовия мениджмънт. През 2012 г. VMware плати повече от 1 млрд. долара за закупуването на стартъпа “Nicira” - компания за виртуални мрежи, чийто продукт вече се продава под наименованието NSX.

"В някои отношения това се очакваше", коментира мрежовият анализатор от IDC Бард Кейсмор покупката на VeloCloud и припомни, че през изминалата година и половина VMware си партнира с цяла плеяда доставчици на SD-WAN, включително VeloCloud, Silver Peak, CloudGenix и Versa. Според Кейсмор финансовите и индустриалните анализатори настояват VMware да определи по-ясно SD-WAN стратегията си. Избирайки да закупи VeloCloud, VMware иска да покаже, че е компания, която се е справила добре с корпоративните клиенти в средния сегмент на пазара, и е постигнала известен успех при доставчиците и потребителите на телекомуникационни услуги, твърди Кейсмор.

Четете още: Dell Technologies създава нов бизнес отдел за Интернет на нещата

Въпреки че не очаква незабавни промени, експертът смята, че има възможност VMware да интегрира технологията на VeloCloud в по-широк набор от инструменти за управление. VMware може да предостави на клиентите си платформа за управление, която да контролира не само тяхната NSX мрежова среда за виртуализирани центрове за данни, но също така и офисната WAN инфраструктура. В момента тези среди се управляват отделно, но, според Кейсмор, скоро може да сме свидетели на общо приложение и потребителски политики, които обхващат и двете. Освен това, с придобиването на VeloCloud, VMware влиза в един динамично развиващ се пазар.

2

Този ход оказва силен натиск върху някои други доставчици като Cisco и HPE. Миналото лято Cisco закупи SD-WAN доставчика Viptela за 600 млн. долара. Сега, когато един от най-големите конкуренти на Cisco на SDN пазара официално влиза и в SD-WAN сегмента, може да се очаква, че и двете компании ще продължат да инвестират, за да подобрят основните си технологии.

HPE все още не е придобила SD-WAN доставчик, но, според Кейсмор, това е въпрос на време.

Междувременно, Dell-EMC, която притежава контролния дял във VMware, по-рано тази година обяви партньорството си с три доставчика на SD-WAN, между които VeloCloud, Silver Peak и Versa. Придобиването на VeloCloud обаче може да накара Dell-EMC да я избере като предпочитано пакетно хардуерно-софтуерно приложение за SD-WAN.

Към момент от VMware не са обявили параметрите на сделката.

ЕТИКЕТИ:
VMwareVeloCloud
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас