Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
30 окт
2017
 
 

19% ръст на онлайн магазините у нас през последните 12 месеца

Общият ръст при броя на инсталациите през последните три години пък е 37%, отчете СуперХостинг.БГ

2293 прочитания

С 19 на сто годишно са се увеличли през последните дванадесет месеца онлайн магазините. С 37 на сто са нараснали инсталациите на сайтове за е-търговия през последните три години, стана ясно от актуални данни за развитието на този сегмент на българския пазар, изнесени от СуперХостинг.БГ. Статистиката обхваща седемте най-популярни платформи за онлайн магазини и не включва т.нар. "специални проекти", разработени за конкретни клиенти, както и някои по-малки платформи с пренебрежимо малък брой инсталации.

1

Броят на онлайн магазините в България расте устойчиво и отчитаме засилен интерес както от страна на утвърдени компании, търсещи нови канали за продажби, така и от стартиращи предприемачи, чийто бизнес още в началото е изцяло онлайн базиран. Безспорно от ключово значение за позитивната тенденция е наличието на отворени платформи, позволяващи лесно изграждане и поддържане на интернет магазини“, коментира Методи Дреновски, управител на СуперХостинг.БГ.

Прочетете още: Димитровградска фирма разработи самообучаваща се ИС за е-магазини

Към момента на първо място сред най-популярните платформи с осезаемо предимство е OpenCart с 37.2% дял. На второ място за същия период се нарежда Woo Commerce - плъгин за системата WordPress, с 29.5% дял на инсталациите. Тя обаче се радва на лидерство по друг важен показател – най-висок растеж за последните три години (малко над 50%). Третата позиция по общ дял инсталации е за Prestashop с 11.7%, следвана от Joomla Virtuemart с 8.4%, а челната петица се допълва от системата Magento с 5.7 процента.

Компанията отчита и устойчив ръст в броя на клиентите на своята платформа Shopiko, предлагана като услуга, които вече са над 3000. С нея всеки желаещ може да си създаде пълноценен онлайн магазин за броени часове, без да има технически познания, а заплащането става чрез месечен абонамент.

Напоследък наблюдаваме засилен интерес към платформите от типа „софтуер като услуга“ (SaaS). Нашият екип се стреми да улесни по всички възможни начини уеб предприемачите. Улеснили сме и работата с всички популярни системи за онлайн магазини. Те могат да бъдат инсталирани от клиентите с няколко клика направо в нашия хостинг панел, а в добавка сме създали и допълнителни инструменти за по-лесното им управление - WP Manager by SuperHosting”, разкри още ръководителят на българската хостинг компания.

2

В световен мащаб безапелационен лидер при платформите за електронна търговия е WooCommerce. Онлайн магазините, базирани на нея, са над 31 000 000, което е 28% от всички проекти в света.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас