Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
25 окт
2017
 
 

Toshiba очаква почти $1 млрд. загуби

2967 прочитания

Ръководството на японския конгломерат Toshiba разглежда допълнителни варианти за финансиране на бизнеса си, след като по последни прогнози компанията ще отчете нетна загуба в размер 970 млн. долара. (110 млрд. йени), съобщи Reuters. Преди това от компанията очакваха печалба от около 2 млрд. долара (230 млрд. йени).

Ако до края на финансовата година, която приключва на 31 март, Toshiba не приключи с продажбата на поделението си за памети компанията е заплашена от делистване от Токийската фондова борса. От там очакват от сделката да донесе 17,6 млрд. долара (2 трлн. йени). Тя обаче все още не е получила одобрение от регулаторните органи. Купувач на поделението е консорциум, предвождан от Bain Capital.

Toshiba очаква почти $1 млрд. загуби

Прочетете още: Бизнесът на Toshiba с памети привлича мнозина, включително Apple

Именно данъци, свързани със сделката, са причина за негативната прогноза. Прогнозите за годишната оперативна печалба и оборота на компанията остават непроменени – съответно 3,77 млрд. долара (430 млрд. йени) и 45,17 млрд. долара (4,97 трлн. йени). 

“Засега нищо не е решено окончателно, но наистина разглеждаме различни мерки”, сподели Сатоши Цункава, главен изпълнителен директор на Toshiba след среща на акционерите, на която бе одобрена продажбата. Той не уточни какви са възможните варианти, но според аналитици те са няколко. По думите на кредитния анализатор от SMBC Nikko Securities Кентаро Харада компанията би могла да емитира пакет от привилегировани акции за няколко десетки милиарда йени за инвеститори като Bain Capital или да се обърне към банки за замяна на дълговете си срещу дялов капитал. 

Причина за забавяне на сделката може стане позицията на производителя на дискове Western Digital, който се обърна към Международния арбитражен съд с иск да бъде ограничена продажбата нa Toshiba Memory. Миналата година Western Digital придоби SanDisk, която е дългосрочен партньор на японците, като двете фирми си сътрудничат при производството на енергонезависими памети.

През февруари Toshiba представи 64-слоен 3D NAND флаш чип

Бизнесът с полупроводници бе официално отделен от Toshiba през април. Bain Capital ще създаде предприятие, което ще стане приемник на поделението. То ще се казва Pangea. Инвеститори в него ще бъдат Apple, Dell, Kingston, Seagate, SK Hynix, както и самата Toshiba. Евентуални инвеститори в него ще бъдат и организации, подкрепени от японското правителство.

Японската компания стигна до решението за продаде едно най-ценните си поделения, заради многомилиардни загуби в сферата на ядрената енергетика. Toshiba трябва да покрие задълженията на притежаваната от нея Westinghouse Electric Company, която фалира през март 2017 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас