Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
24 окт
2017
 
 

Kaspersky Lab иска независими експерти да проверят антивирусния софтуер на компанията

Руската компания Kaspersky Lab ще поискат от независими експерти да проверят сигурността на нейния антивирусен софтуер.

3606 прочитания

Kaspersky Lab иска независими експерти да проверят антивирусния софтуер на компанията

Прочетете още: Забраната за ползване на Kaspersky в американската администрация ще има по-широк ефект

Руската компания Kaspersky Lab ще поиска независими експерти да проверят сигурността на нейния антивирусен софтуер, който беше забранен от американското правителство поради опасения, че застрашава националната сигурност.

От Kaspersky отбелват, че изходният код на софтуера, както и бъдещите продуктови обновления ще бъдат представени пред широк кръг експерти по компютърна сигурност и представители на правителството.

Освен това от компанията обещаха външни специалисти да извършат проверки на други аспекти от бизнеса, включително разработването на софтуера. Очаква се преглеждането на софтуера, който се използва в около 400 млн. компютри по света, да започне в началото на на 2018 г.

„Ние нищо не крием“, коментира в понеделник главният изпълнителен директор на компанията Евгени Касперски. „С тези действия ще можем да преодолеем недоверието и да потвърдим нашия ангажимент за гарантирана защита на гражданите във всяка държава на планетата“, допълни Касперски.

От компанията не уточниха кои ще бъдат външните експерти, но заявиха, че те ще извършват технически одити, преглед на изходния код и оценки на уязвимостта.

През септември т.г. администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани на правителствените агенции да използват антивирусните продукти на Kaspersku Lab, а Сенатът подкрепи плана.

Мненията на световните топ експерти в областта на киберсигурността са разделени – според някои руското разузнаване е използвало софтуера на Kaspersky без знанието на компанията, а според други цялата организация или само някои нейни служители са замесени.

От израелското разузнаване посочиха, че са открили руски правителствени хакери, които използват антивирусния софтуер Kaspersky, за да крадат информация от Националната агенция за сигурност на САЩ.

От компанията отричат да са помагали на Русия или на други правителства за извършване на шпионаж и случващото се е резултат от увеличеното напрежение между Москва и Вашингтон след обвиненията за руска намеса в американските избори миналата година. От Кремъл също отхвърлят тези обвинения.

Според някои специалисти проблемите на компанията в СAЩ са пример за нарастващата "балканизация" на индустрията за киберсигурност, което допълнително затруднява борбата с трансграничните престъпления.

Kaspersky Lab

Възстановяване на доверието

Според американски експерти по киберсигурност и бивши държавни служители, решението на Kaspersky ще помогне да се намалят притесненията за възможни бъдещи пробиви в сигурността. Те обаче допълват, че компанията има още много работа, за да възстанови напълно доверието на потребителите. Пред Reuters бившият директор на Националната агенция по сигурност Майкъл Хайдън определи действията на Kaspersky като „значителна стъпка напред, но не е задължително тя да е достатъчна“.

Kaspersky Lab обаче не спира до тук. Компанията планира да открие “центрове за прозрачност” в Азия, Европа и САЩ, където потребителите, правителствата и други желаещи ще имат достъп до резултатите от външните проверки и ще могат да обсъждат всякакви притеснения относно сигурността на продуктите на компанията.

Освен това Kaspersky Lab ще разшири програмата, по която плаща на независими експерти по сигурността да откриват уязвимите страни на продуктите, увеличавайки размера на максималната награда от $5000 на 100 хиляди долара.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас