“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ≈-администраци€
20 окт
2017
 
 

ƒј≈” и ÷»  ще изпробват електронно гласуване през 2018 г.

4417 прочитани€

јлександър √лавчев

ѕроект за изграждане на система за дистанционно електронно гласуване стартират ƒържавната агенци€ „≈лектронно управление“ (ƒј≈”) и ÷ентралната избирателна комиси€ (÷» ). “ой е финансиран по ќперативна програма „ƒобро управление“ 2014-2020 г., съфинансирана от ≈вропейски€ съюз чрез ≈вропейски€ социален фонд. ќбщите средства за него са 1,5 млн. лв., като 85% от тази сума идва от ≈—, а останалите 15% – от национални€ бюджет.

»ван ћодев

ѕрочетете още: ƒве фирми ще се състезават за анализа на системите за е-гласуване

„√ласуването по интернет тр€бва да е фактически възможно на изборите за европейски парламент през 2019 г. – об€ви »ван ћодев, директор „ѕланиране и управление на дейности и проекти за е-управление в ƒј≈”, по време на официалното представ€не на проекта.“ – “р€бва да отнема не повече от 5 мин. и да може да се извършва от вс€ко свързано устройство.“

ќт ƒј≈” очакват успешното изграждане на подобна пилотна система “да допринесе за електронното управление и да насърчи дигитализаци€та на административните процеси”. ќт там подчертават, че електронни€т вот е алтернатива на хартиени€ и не отмен€ възможността за гласуване по традиционни€ метод. 

ѕо думите на —илви€ ћитева, ръководител на проекта в ƒј≈”, до началото на декември тр€бва да бъде открита процедурата за разработване на системата.

—илви€ ћитева

ƒейността по разработка включва провеждане на експериментално гласуване в реални услови€. “ова тр€бва да се случи в рамките на 2018 г.

ѕреди това обаче, първата стъпка от проекта е проучване на добри практики в тази насока в международен план. ƒейността включва и провеждане на симулации, които тр€бва да започнат преди изграждането на родната система. ќчаква се резултатите от теста да помогнат за изготв€не на финалното техническо задание. –аботата по него тр€бва да започне до кра€ на месеца. —амите симулации пък ще се проведат през ноември т.г.

„¬ никакъв случай симулациите, които ще бъдат проведени с една от анализираните чужди системи, не означават, че т€ ще бъда използвана при изграждането на българската такава“, подчерта ћитева.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас