“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ехнологии
17 окт
2017
 
 

»новации за енергийна ефективност Ц основа за развитие на пазара на домакински електроуреди

”мни€т дом също е във фокуса на новата вълна разработки в нашата индустри€, об€виха от —≈—≈D Ѕългари€

4121 прочитани€

»ван √айдаров

ќсновни€т акцент при иновациите в сектора за производство на електроуреди за домакинството се постав€ върху постигането на оптимална енергийна ефективност и глобална свързаност на отделните продукти както помежду им в рамките на умни€ дом, така и с енергийната система като ц€ло. “ова стана €сно по време на конференци€ на тема “ѕодобр€ване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност при електродомакинските уреди”.

 

√абриела „ифличка, генерален секретар на јсоциаци€та на производителите на електродомакински уреди в Ѕългари€ (в средата)

 

”мни€т дом е във фокуса на новата вълна иновации в нашата индустри€. ¬ следващите години основни€т акцент ще падне върху това умните уреди да работ€т заедно с енергийната система. “оест уредът тр€бва да “говори” на един език с енергийната система и да обмен€ информаци€, ко€то да използва при настройките си за режим на работа. Ќапример печката ви да готви не в пиковете часове, а извън т€х”, об€сни √абриела „ифличка, генерален секретар на јсоциаци€та на производителите на електродомакински уреди в Ѕългари€, член на европейската организаци€ —≈—≈D. ќсвен ц€лостната реализаци€ на умни€ дом, друга основна цел е повишаването на енергийната ефективност при всеки клас уреди.

Ѕлизо три десетилети€ отличителна черта на наши€ сектор са инвестициите в енергийната ефективност. “ова продължава и днес. ѕо този начин ние допринас€ме за намал€ване на зависимостта от външни енергоизточници както в европейски, така и в национален мащаб. «ависимостта на Ѕългари€ от внос на енергоизточници например е 34,5%. — ефективни домакински уреди може да се спести немалка част от тази електроенерги€. —ъщото важи и за водата, когато става дума за перални и ми€лни машини”, коментира „ифличка.

ƒоказателства за иновативани€ характер на сектора за производство на електроуреди за домакинствата не липсват. јко през 1975 г. енерги€та, необходима за един цикъл измиване на ми€лна машина, е била 2,64 kWh, през 2015 г. т€ се е понижила с 63%, за да достигне нива под 1 kWh. ќще по-фрапираща е статистиката за водата. ѕрез 1975 г. за един цикъл измиване са били необходими около 60 литра вода, докато сега те са паднали под 10 – намаление с 84%, сочат изследвани€ на ”ниверситета в Ѕон и EK.

Ќие сме иновативен сектор както в глобален план, така и в национален и за нас тази част от работата ни е изключително важна. «а периода 2010-2014 г. можем да се похвалим с 22% ръст на инвестициите в иновации. ѕо този начин Ѕългари€ се нарежда на трето м€сто за този период след Ћитва и –умъни€, задминаваме страни като √ермани€, ѕолша, ѕортугали€ и др.”, разкри генерални€т секретар на јсоциаци€ на производителите на електродомакински уреди в Ѕългари€.

» докато статистиката за нивото на инвестиции за иновации в сектора за производство на домакински електроуреди у нас е положителна, изследване на —≈—≈ƒ Ѕългари€ за потребителското поведение показва, че гол€ма част от уредите в българските домакинства са на повече от 10 години – около 40%. 30% от респондентите пък об€в€ват, че използват над 15-годишни уреди. ““ова се превръща в проблем, защото ако преди 15-20 години един хладилник е изразходвал по 700 kWh годишно, днешните хладилници се нужда€т от 200 kWh и по-малко”, категорична е √абриела „ифличка. «а разлика от ситуаци€та в Ѕългари€ в глобален мащаб вече се говори за хладилник, който ни информира какви продукти има в него и дава рецепти за приготв€нето им, за умни бойлери със самообучаващ се софтуер, които топл€т вода, само когато е необходимо, съобразно ритъма на домакинството, и за печки, които готв€т, когато ние сме на работа, добави т€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас