Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
17 окт
2017
 
 

MS Edge: №1 при тестове за блокиране на зловреден софтуер

NSS Labs твърди, че браузърът на Microsoft е по-добър в блокирането на фишинг атаки и злонамерен софтуер от Google Chrome или Mozilla Firefox

3740 прочитания

Браузърът Edge на Microsoft блокира по-висок процент на фишинг атаки и такива в резултат на социално инженерство (SEM), отколкото Chrome и Firefox, съобщи тексаската компания за тестване на сигурността NSS Labs.

1

Според NSS Labs, Edge автоматично блокира 92% от всички опити за фишинг в браузъра и задържа 100% от всички SEM атаки. Понятието SEM обхваща широк набор от атаки, но тяхната обща характеристика e, че те се опитват да "подмамят" потребителите да свалят злонамерен код. Тактиките, които атакуващите SEM разгръщат, включват връзки от социални медии като Facebook и Twitter, и фалшиви уведомления за компютърни инфекции или други проблеми в браузъра.

Тестовете показват, че Edge изпреварва сериозно Chrome и Firefox. Chrome е блокирал 74% от всички фишинг атаки и 88% от SEM атаките. Firefox се класира на трето място и в двата теста, спирайки едва 61% от фишинг атаките и 70% от всички SEM атаки.

Резултатите не са изненадващи за всеки, който е следил тестовете на NSS през годините, защото компанията редовно отличава браузърите на Microsoft, особено добре известния Internet Explorer.

В последните тестове NSS оценява различни облачни услуги, а не самите приложения. Те обхождат интернет и задават на различни сайтове статут в бели или черни списъци в зависимост от това дали съдържанието се определя като злонамерено или съмнително. Впоследствие браузърите изискват данни от тях, тъй като са насочени към конкретни URL адреси и въз основа на отговора блокират браузъра, за да не достигне до посочения интернет адрес, и предупреждават потребителя, че сайтът може да е опасен.

NSS почти винаги дава на услугите на Microsoft, комбинация от SmartScreen URL филтър и услугата Application Reputation, най-високите резултати. Услугата на Google - Safe Browsing, се нарежда на второ място, но със значително по-слаби резултати. Както Chrome, така и Firefox на Mozilla разчитат на API (интерфейс за програмиране на приложенията) за безопасно сърфиране, но в исторически план разработката на Mozilla постига слаби резултати в сравнение с тази на Google, което все пак е нормално - Google създаде API.

В теста за спиране на SEM атаки браузърът на Microsoft спира почти всеки опит за злонамерено проникване от първия момент, в който се засече атаката. Chrome и Firefox остават далеч назад - съответно 75% и 54% при първа реакция. За по-малко от седмица Chrome и Firefox все пак подобриха резултатите си, но въпреки това са далеч от внушителните 99,8% на Edge.

Същевременно през септември рейтингът на Edge беше най-ниският в историята. Потребителският дял на Chrome през септември е бил 60%, според аналитичната компания Net Applications. Делът на Firefox пък е бил 13%.

NSS също така измерва анти-фишинг способностите на Chrome OS и Windows 10 S, които се базират съответно на Chrome и Edge, и правят заключението: "Не се наблюдават значителни разлики между браузъра Edge, работещ под Windows 10 и Windows 10 S, и браузъра Chrome, работещ под Windows 10 и Chrome [OS]. "

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас