Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
13 окт
2017
 
 

Дигитален асистент за възрастни хора ще заработи през 2021 г.

4120 прочитания

От началото на октомври официално върви разработката на интегрирана модулна система, която ще помага на самотни възрастни хора да живеят активно и независимо в дома си въпреки тежестта на годините и заболяванията си. Очаква се системата SAAM да заработи с пълния си капацитет през 2021 г.

Интегрираната система ще събира данни за здравословното и емоционалното състояние на хората чрез сензори, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Тя ще следи жизнените функции и приемането на медикаменти, ще открива и алармира за негативни промени в настроението и поведението на своите потребители.

Дигитален асистент за възрастни ще заработи през 2021 г.

Прочетете още: ЕС стимулира създаването на виртуален асистент за възрастни хора

Според създателите ѝ системата ще предотвратява рискови ситуации (например пожар), като при определени условия автоматично изключва потенциалните причинители, ще сигнализира и за злополуки. След анализ на здравните показатели и навиците на възрастния човек невидимият помощник ще дава препоръки за здравословна диета, ще предлага социални и културни занимания, както и групови дейности за свободното време.

Виртуалният асистент ще подобрява социалните контакти на ползвателите си и ще осигурява възможност за директна връзка с медицински специалисти, доставчици на социални услуги, доброволци, работодатели, които влизат в широкия социален кръг на потребителите на системата.

Крайната цел на проекта SAAM е да се удължи максимално активният и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, като запази доброто физическо, емоционално и умствено състояние, както и социалните контакти на своите потребители за възможно най-дълго време. Бъдещата онлайн платформа ще подпомага също работата на всички, които се грижат за възрастни хора – роднини, приятели, здравни и социални работници.

Проектът за създаване на виртуален асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София, който от 2001 г. насам управлява и изпълнява множество социални проекти по различни програми на ЕС и други международни донори.

На 12 и 13 декември София за пръв път заседаваха заедно представителите на международния консорциум, който работи по проекта. Партньорите са 10 от пет европейски държави. Сред тях са висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „Париж Лодрон” (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт „Йозеф Стефан”, технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG. Участват също неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, „Каритас България“ и Европейската федерация на възрастните хора със седалище в Австрия.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас