Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
13 окт
2017
 
 

Тод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.

4649 прочитания

DevReach е добре познато събитие за софтуерните инженери. Кои са горещите теми на конференцията в София тази година?

Тод Англин: Вълнуваме се, че DevReach се завръща в София и сме доволни от начина, по който местните бизнес и ИТ общности посрещнаха събитието. Всички билети са вече разпродадени, а ни остава още месец до DevReach. Тази година има много вълнуващи нови технологии и тенденции, които мотивират софтуерните разработчици да продължават да учат. Ще спомена няколко: от машинно обучение към безсървърна разработка до постоянно еволюиращите платформи за създаване на уеб и мобилни приложения. Тази година ще предложим три паралелни направления, в които ще засегнем голяма част от тези горещи теми. Освен тях сме подготвили и основни, „фундаментални“ сесии, които ще помогнат на разработчиците да подобрят уменията си в .NET, JavaScript и разработката на мобилни приложения. Лектори на сесиите ще бъдат световно признати специалисти, сред които Кристиан Хайлман от Microsoft и легендарният Питър – Пол Кох (или PPK, както е известен на уеб разработчиците по света). Това е уникална възможност за ИТ общността в София да се запознае с някои от най-големите имена в областта на разработката на софтуер и да придобие полезни практически знания.

Профил
 Тод АнглинТод Англин е главен евангелист и вицепрезидент „Връзки с разработчици“ в Progress. На тази позиция той обединява общностите от разработчици около ключовите технологии на Progress като NativeScript. Той e автор и често лектор на значими международни събития. На българската ИТ индустрия е познат с участието си в конференцията ISTA през 2016 г., както и от предишните издания на DevReach.

Какви са глобалните тенденции в ИТ, които влияят на разработката на софтуер, създаването (може би) и сближаването на платформите за уеб, десктоп и мобилни приложения?

Прочетете още: Конференцията DevReach се завръща в София с над 30 лекции

Тод Англин: Днес повече от всякога компаниите осъзнават, че софтуерът създава конкурентно предимство. Вече не е въпрос дали компанията трябва да има десктоп, уеб или мобилни приложения. Отговорът и на трите винаги е „да“. Разбира се, в същото време и големите, и малките организации са изправени пред предизвикателството как най-добре и ефективно да предоставят софтуер, който трябва да работи на много и различни платформи (като iOS, Android, Windows) и е предназначен за много различни устройства (телефони, таблети, монитори, часовници, телевизори). Дните, когато създавахме „прост“ софтуер, който може да работи на Windows PC, са вече минало.

В същото време тенденцията на преминаване от писане на софтуер, който работи на локални сървъри, към базиран на облачни технологии също е в разгара си. И тук разработчиците трябва да намерят нови начини да създават, дебъгват и имплементират приложения за облачните платформи Azure, AWS или Google Cloud, без да жертват продуктивността, с която са свикнали при традиционната сървърна разработка.

Съвременните екипи за разработка на софтуер имат нужда от инструменти, техники и практики, които им помагат да „извадят“ тази сложност както от клиентската част, така и от облака, така че да могат да се фокусират върху ползването на тези нови възможности за създаване на предимства за техните уникални бизнес процеси.

Кои са трите основни съвета, които бихте дали на младите софтуерни разработчици, и какви са рисковете пред опитните софтуерни специалисти?

Тод Англин: Технологиите и инструментите в разработката на софтуер се развиват постоянно. В нашата индустрия промяната е константа. Към софтуерните разработчици – млади или опитни, моите съвети са едни и същи:

  1. Никога не спирайте да учите. Винаги бъдете готови да търсите начини да разширите уменията си и да тествате нови технологии, които ви изваждат от зоната на комфорт. „Горещото нещо“ на днешния ден ще бъде „наследството" на утрешния, така че никога не бъдете доволни от или много посветени само на една-единствена технология.
  2. Не се страхувайте да се фокусирате. Напълно „ОК“ е да изберете една сфера от софтуерното инженерство – front-end, back-end, данни, IoT. Не е нужно всеки разработчик да бъде запознат с всички основни платформи (full stack) - някои от най-добрите, най-търсени разработчици са безкомпромисно фокусирани върху ограничен брой експертни сфери. Винаги се опитвайте да бъдете сред най-добрите в рамките на своята зона на фокус. Станете „про“. Опознайте своята сфера от всички ъгли.
  3. Овладейте основите. Технологиите идват и си отиват, но солидните базови умения остават през цялата кариера. Да посвещаваш време на подобрение на умения като комуникативност, адаптивност, работа в екип и логическо решаване на проблеми е също толкова важно – ако не и повече – колкото и усвояването на следващата нова гореща тенденция в технологиите, за да напредваш кариерно.

Автоматизацията на всичко, изкуственият интелект и роботите предизвикват силен медиен интерес. Какво е тяхното влияние върху разработването на софтуер?

Тод Англин: Ако не друго, то тенденции като изкуствения интелект, машинното обучение и роботиката продължават да създават повече възможности за софтуерните разработчици. Много от тези технологии всъщност са налични от доста време, но ползването им изискваше скъпи центрове за данни и високо специализирано знание. Възходът на достъпните скалируеми облачни технологии и новото поколение от инструменти най-накрая доближиха тези технологии до всички софтуерни разработчици. Едва сега започваме да виждаме какво могат да постигнат разработчиците, когато създават софтуер с мисъл за наличието на първо място на когнитивни възможности. През следващите от 3 до 5 години, през които добрите практики и специфични инструменти за индустрията ще продължават да се развиват, очаквам всяко софтуерно решение да има до някаква степен когнитивни възможности, което ще отключи изцяло нови категории приложения.

Защо Progress избра София за DevReach тази година и колко важен е местният развоен център за компанията?

Тод Англин: Ясно е, че София винаги е била домът на DevReach. София има страхотна общност от софтуерни разработчици и компании, които я правят перфектна локация за такъв тип конференция. Вълнуваме се, че имаме възможността да доведем в града някои от най-добрите лектори в света и софтуерни разработчици от цяла Източна Европа. София, също така, е много важно място за Progress, където е нашият голям екип, който работи по водещите в световен мащаб инструменти за потребителски интерфейс Progress Telerik UI, иновативни проекти с отворен код като NativeScript и мощни приложения като Progress Sitefinity. DevReach е идеален пример за нашата ангажираност с ИТ общността и желанието ни да направим София страхотно място, където да бъдеш софтуер разработчик.

Въпросите зададе Владимир Владков

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас