Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 окт
2017
 
 

“Мост компютърс”: Геймингът и биткойн “дърпат” продажбите на хардуер

4501 прочитания

Ръст при доставките на хардуер за гейминг машини и за добив на криптовалути отчита “Мост Компютърс” през настоящата година. Това обяви Емил Кирилов, търговски директор на дистрибутора, по време традиционното есенно издание на своята дилърска конференция. В рамките ѝ компанията събира свои клиенти и ги информира за новостите в предлаганото от нея портфолио.

Най-горещата категория през 2017 г. продължават да са геймърските продукти, отчитат от “Мост компютърс”. Сред търсените категории бяха откроени още мобилните устройства, мултифункционалните монитори, продуктите за съхранение на данни, мини компютрите, както и решенията за офисна автоматизация.

Емил Кирилов (Снимка: архив)

Компанията отчита над 15% ръст при продажбите на геймърски дънни платки и над 60 на сто – на видео карти. Вторият процент е пряко свързан с друга тенденция, която е фактор на хардуерния пазар в момента – криптовалутите. “Добивът” на биткойн например изисква сериозни изчислителни ресурси. При производителите на видеокарти Nvidia води с около 12 на сто пред AMD, като продуктите на втората компания обикновено са предпочитани за криптовалути. От компанията споделят още за над 10-кратен ръст при продажбите на дънни платки, предназначени за добив на биткойн.

Ryzen, новата серия процесори, която AMD започна да пуска поетапно от началото на март, е довела до леко разместване при продажбите в тази категория. Ако през 2016 г. 96% от продажбите са били чипове на Intel, то през настоящата година дялът на компанията се е свил до 92%, отчете Кирилов.

Търговският директор цитира данни на IDC, според които е налице 12,2 на сто ръст при доставките на лаптопи в световен мащаб през второто тримесечие на настоящата година, спрямо аналогичния период на 2016 г. От гледна точка на приходите от продажба на мобилни машини увеличението е още по-изразено – плюс 23,4% на годишна база.

Междувременно продължава спадът при настолните компютри. За периода април - юни 2017 г. са доставени със 7,8% по-малко такива машини в сравнение със същото тримесечие на 2016 г. Оборотът в категорията пък се е свил с 22,7%.

Презентации на дилърската конференция на “Мост компютърс” изнесоха представители на A-Data, Asus, FSP, Intel, LG, MSI, Power Color, Seagate и Tenda.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас