“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нформационно общество
бр. 44, 2005

25 ное
2005
 
 

¬ »нтернет без монитор

4194 прочитани€
—траница 1 от 5

ћари€ ћалцева ¬иждал ли си н€кога как сл€п човек работи на компютър? ћалко странно е, нали Ц с непрогледно черни очила в полумрака, с високо вдигната глава, той седи пред бюро, на което има само една клавиатура. ѕространството пред него е свободно. Ќ€ма го големи€ УкютукФ (CRT монитора, кой друг), н€ма го елегантни€ LCD панел със сребристо-металическа или черна рамка... просто е празно. ¬същност излъгах Ц не е съвсем празно, има и комплект аудио-колонки. » това е всичко.  олко от нас могат да приемат за нормална гледката на човек, работещ на компютър, пред когото н€ма екран, а бюрото е празно...  олко от нас биха могли да биха могли да си Уговор€тФ с –—-то си, без да гледат в ко€ папка влизат, кой файл отвар€т, какво УдокладваФ конзолата? “ова не е всичко.  ойто е виждал сл€п човек да работи на компютър, нав€рно е останал зашеметен и от б€сната скорост, с ко€то пръстите му шар€т по клавиатурата. —тр€скащото чаткане по клавишите на професионална машинописка или набористка е направо флегматично в сравнение с мълниеносните движени€ на пръстите на слепи€, стрелкащи се по клавишите - труднопроследимо за несвикналото око на зр€щи€. Ћипсата на визуалната връзка се е трансформирала в изумителен рефлекс за светкавично командване чрез копчетата.  ак се ориентират ли? ќт една страна, за това им помагат двете изпъкнали чертички върху бутоните УFФ и УJФ. Ќапипвайки ги, слепи€т постав€ ръцете си в позици€, откъдето може да прилага добре заучената десетопръстна система на писане. УќтговоритеФ на компютъра са гласови. ѕрограма за четене (screen reader) и гласов синтезатор докладват за резултата от вс€ка направена стъпка. УЌамираш-се-на-УD:Ф-папка-УDokumentiФ; намираш-се-на-УD:Ф-папка-УDokumentiФ-папка-УVajniФ; намираш-се-на-УD:Ф-папка-УDokumentiФ-папка-УVajniФ-файл-УMolbaФ.... —интезирани€т глас дърдори забързано-пискливо, с€каш е пуснат на двойни обороти. ¬същност нер€дко наистина е пуснат на ускорени обороти, защото незр€щи€т човек е отегчен от тези рецитали. Ќещо повече, той нер€дко даже не доизслушва пискливи€ гласец. —ред незр€щите у нас са попул€рни четецът Jaws и синтезиращата програма SpeechLab. Jaws е позната като най-добри€т екранен четец, който освен това се вписва отлично в УdesktopФ средата на Windows. SpeechLab пък е синтезатор на българска реч, създаден от Ѕългарската асоциаци€ по компютърна лингвистика. ¬ кра€ на миналата година бе разработен и интерфейс за връзка между MS Windows и Speech Lab. —интезаторът бе предоставен за безплатно разпространение сред незр€щите посредством —ъюза на слепите у нас и от ‘ондаци€ У’оризонтиФ. — това обаче удобствата за слепите, работещи с компютър, се изчерпват. «а сметка на това затрудн€ващите фактори са десетки. ј най-големи€т от т€х е свързан с »нтернет. УЌие слепите също четем в »нтернет, търсим информаци€, разглеждаме сайтове Ц като всички други хора. Ќие не сме по-различни от вас,Ф казват незр€щите. У¬сичко, което искаме, е информаци€та да е достъпна и за насФ.
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас