Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
бр. 44, 2005

25 ное
2005
 
 

8 хил. обществени поръчки за минали през е-регистъра за 1 година

1263 прочитания
Нов ЗОП трябва да бъде приет до февруари и да заработи в средата на 2006 г. Близо 8 хиляди търга са минали през електронния регистър за обществените поръчки за една година. От стартирането му на 1 октомври 2004 до октомври 2005 г. са регистрирани 7759 процедури. За същия период през системата са преминали 21 244 документа. Активните възложители са общо 1213. 60% от поръчките са малки обществени поръчки, а 40% са процедури, реализирани по Закона за обществените поръчки. Отношението се запазва постоянно, доказателство за което са данните от май. Тогава пропорцията беше също 60:40. Най-голям дял от търговете имат доставките – около 3500, втора по големина е групата на услугите, а трета - строителството. Данните бяха изнесени по време на специализирана конференция за новия ЗОП, организирана от фирма АПИС и Съюза на юристите в България. Повод за нея бе навършването на 1 година от влизането в сила на новия закон за обществените поръчки. Сключените договори за тези 12 месеца са над 7000, показа още статистиката. Общата стойност на успешно приключилите процедури е 3,564 млрд. лева. “За една година сме отговорили на над 1000 запитвания, отправени към нас – препоръки, разяснения, методически съвети”, коментира Миглена Павлова, председател на Агенцията за обществените поръчки, която поддържа регистъра. Тя подчерта, че по този начин екипът на АОП се старае да наложи постоянна практика на прозрачност. Над 6700 въпроса са постъпили и са получили отговор на горещата телефонна линия, разкрита от АОП. Освен това в сайта на агенцията постоянно се поддържа актуална информация за установените нарушения по обществени поръчки, както и за търгове, за които повече от 6 месеца не е постъпила никаква информация. Нов закон за обществените поръчки ще трябва да влезе в сила от средата на идната година, стана ясно още от конференцията. В момента е подготвен закон за изменение и допълнение на ЗОП във връзка с налагането на две нови директиви на ЕС от 2004 година. Новите директиви са свързани с опростяване на процедурите, по-голяма гъвкавост, възможности за електронно възлагане на изпълнението. Измененият в тази връзка закон ще трябва да заработи на 1 юли 2006 година, за да има поне 6 месеца практика преди евентуалното ни влизане в ЕС, заяви Павлова. По тази причина ЗИД трябва да бъде гласуван и приет не по-късно от февруари. Освен по новия текст на ЗОП агенцията ще работи и по други нормативни промени. Една от тях е свързана с корекции на процедурите във връзка с оспорванията по търговете. Проблемът предизвика силно вълнение сред участниците на конференцията. Предложенията на АОП в тази връзка трябва да бъдат готови до април.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас