Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Настолни компютри
бр. 44, 2005

25 ное
2005
 
 

DRAM тенденции: подобренията в настолната производителност се забавят?

2445 прочитания
Страница 1 от 3

Като най-голям, “desktop PC” сегментът е ключов за определянето на пазарното разпределение на DRAM чиповете и технологиите. Поради по-ниската си енергоконсумация модерните DDR2 модули вече се наложиха като основен компонент в ноутбуците и сървърите, но липсата на видими подобрения в работата на настолните компютри с тази памет и все още сравнително високите й цени се оказаха пречка пред по-широкото разпространение на продуктите през настоящата година. Неуспехът в спечелването на настолните потребители може да отложи масовото навлизане на DDR2 до второто тримесечие на 2006 г., а междувременно DDR-400 чиповете си остават най-популярния тип памет в съвременните РС системи 2005-а трябваше да бъде годината на масовото преминаване към един нов тип по-производителна динамична RAM (DRAM) памет с технология, която дава възможност за намаляване на енергоконсумацията при по-бърз трансфер на данни. Към края на миналата година на пазара навлезе по-бързата разновидност на модулите памет DDR2 (double data rate 2), която поддържа скорости на трансфер от 400 до 667 M bps (мегабита в секунда). Само за няколко месеца тя бързо спечели ентусиазма на основните хардуерни доставчици и особено на компаниите произвеждащи ноутбуци. Това даде основания на IDC да прогнозира, че към 2006 г. DDR2 ще бъде основния тип памет в по-голямата част от продаваните тогава РС системи. Тези прогнози пък амбицираха един от най-големите производители на такива чипове, Samsung Electronics, да започне планирането на съществени разширения на DDR2 производството си през тази година, за да е готов за времето когато “DDR2 стане преобладаваща продуктова категория и се създадат предпоставки за намаляване на цените й”. През август компанията дори обяви, че новото поколение динамична RAM вече формира по-голямата част от производството й на чипове памет и побърза да провъзгласи масовото преминаване към DDR2. Въпросната технология обаче не успя да изпълни прогнозите на аналитиците от началото на годината и пропусна да завоюва титлата “масова” – главно поради недостатъчното разпространение сред настолните РС, които са и най-много на пазара. Разбира се, фактът че DDR2 не мина в “mainstream” сегмента, т.е. не стана най-използвания DRAM чип, не означава, че това не може да се случи в бъдеще. Всъщност сега аналитиците очакват тазгодишните им прогнози да се сбъднат догодина, но с уговорката, че недостатъчното разпространение може да позабави подобренията в DRAM технологията. При това положение следващото поколение памети (DDR3) едва ли ще се появят в значими количества в настолните системи преди 2007 г., въпреки че вече работят добре в сътрудничество с графичните чипове от висок клас в някои игрови конзоли. Причините за забавянето Според аналитиците, през 2005 г. DRAM короната и лидерството на пазара все още принадлежат на 256-мегабитовите DDR чипове, които работят на честота 400 MHz (DDR-400).
1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас