Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
бр. 44, 2005

25 ное
2005
 
 

В търсене на подходящия работодател

2162 прочитания
Страница 1 от 3

„Разследването” на бъдещия началник вече не е екзотика, а задължително изискване за успешна кариера Почти не минава брой на мениджърско издание, без задължителното присъствие на поне един материал, посветен на подбора на кадри или на проблемите с липсата на достатъчно качествена работна ръка на пазара. Книжният пазар също гъмжи от настолни четива за опознаването и правилната селекция на кандидатите за работа. Всички те обаче са насочени към пребиваващите от едната страна на барикадата – мениджърите. За другите са налице главно препоръки за това как да подготвят своето CV и мотивационно писмо, как да се държат на интервю за работа и т.н. Някак в миманса остава старата истина, че знанието е сила и то не само в ръцете на работодателя. Всяка компания е наясно с тази аксиома и по-големите от тях наливат сериозни средства в проучвания – на пазара, на конкурентите, на кандидатите за работа, на партньорите и клиентите, за да останат на гребена на вълната и да бъдат конкурентни, разбира се. Същото обаче би трябвало да е приложимо и за редовите кандидати за работа. Особено пък ако говорим за ИТ специалисти. Защото ключовата дума в случая е информация. И така, колкото повече информация за бъдещия работодател или сфера на дейност набере желаещият да започне работа, толкова по-успешен и неуязвим спрямо разочарования ще бъде той, когато вече е назначен. Разследване преди първия контакт Откриването на обявата-кукичка, както я наричат рикрутърите, е само първата стъпка от търсенето и получаването на работа. Според експертите, независимо дали първият контакт ще бъде с изпращане на CV, или с обаждане до самата фирма, кандидатът за работа трябва да има поне бегла представа кой всъщност е потенциалният му работодател. В случая става дума за простички на пръв поглед неща като сфера на дейност, основни клиенти, продукти. Хубаво е да се знаят и имената на хората, които ръководят въпросната фирма – управител, изпълнителен директор или каквато е титлата му в съответния екип, както и на този, който всъщност е отговорен за набирането на персонал. Разследване преди интервюто Това е моментът на задълбоченото проучване на отсрещната страна. Въоръжен с арсенал от дребни, но важни факти за работодателя, кандидатът би могъл по-свободно и съдържателно да отговори на въпросите по време на интервюто. А едва ли има човек, който да не е бил питан по време на интервю, „А какво всъщност знаете за нас?” Разбира се, това е един от онези подвеждащи въпроси-отговори, но пък дава възможност за задаване на контравъпроси, които при достатъчна подготовка биха звучали интелигентно. Освен това, познаването на подробностите около бъдещия работодател дава възможност за по-успешна самореклама и в крайна сметка, до предложение за работа. Разследване преди заветното „да” Както и в бизнеса, така и в сферата на търсенето на работа преди даване на съгласие и парафиране на сделка, се проверява финансовото състояние на бъдещия партньор.
1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас