Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 44, 2005

25 ное
2005
 
 

Телевизия в настолния РС или защо си струват ТВ тунерите

5114 прочитания
Страница 1 от 3

Превръщането на домашния компютър в телевизионен приемник с вграден видео рекордер е много по-просто и по-евтино от купуването на специален мултимедиен РС. Инвестицията в РС тунер е сравнително малка, но осигурява големи възможности за ТВ забавления и запис на любимите програми, които могат да изглеждат добре дори записани на DVD носител Въпреки нашествието на РС-тата в съвременните домове, телевизорът все още е един от най-разпространените гравитационни центрове, около който се върти семейния живот. Често обаче той е и повод за неприятни разногласия по теми от рода на това дали сапуненият сериал е по-важен от футболния мач или новините – от реалити-шоуто. Някои ТВ любители успяват да си спестят скандалите като прежалят немалка сума за модерен видео-рекордер с вграден хард диск и възможности за програмируем запис, който да прегледат в удобно време, но тази опция не е от най-евтините и не винаги е удобна за всички. Далеч по-достъпен е вариантът с възлагането на задачата на домашния компютър, дори ако той не е от най-мощните. Благодарение на ТВ тунерите за по-малко от 200 лв. можете да си осигурите семейна хармония и увереност, че няма да пропуснете любимата си програма. Без кабели или през USB? Телевизионните и видео удоволствия осигурявани от съвременните ТВ тунери, разбира се, не се изчерпват само с горните функции – с тяхна помощ например могат да се гледат няколко програми едновременно, да се преглеждат клиповете директно от цифрова видео-камера, да се хвърля по едно око на течащите в момента програми докато се върши работа в Интернет и какво ли още не. Още по-приятно е, че изборът като цяло се свежда до два типа решения - налични под формата на PCI карти или отделни външни устройства, които се свързват с компютъра посредством USB портовете. Всички тези продукти поддържат поне по няколко типа аудио/видео интерфейси и по принцип са оборудвани поне с конектори за коаксиален кабел, S-Video и най-разпространените “composite” жакове. Осигуряваното от различните тунери видео-качество обикновено варира при различните модели и производители, но в повечето случаи границата е толкова малка, че не може да служи като важен фактор за покупка. Изображението по-скоро зависи от използвания интерфейс, а качеството обикновено е по-високо при използване на цифровите и S-Video конекторите, така че изборът на ТВ тунер се свежда най-вече до цена, характеристики и потребителски предпочитания. По принцип се смята, че PCI-базираните тунери гарантират по-гладък процес на видео обработка и запис, но на практика при съвременните решения разликата с външните устройства е трудно забележима. Не бива да се забравя обаче, че ако РС системата е оборудвана с USB 1.1 портове (каквито все още има в по-старите машини), те могат да намалят производителността ако се ползва външен тунер. Естествено, PCI решенията са незаменими, ако идеята е да се ограничи до минимум бъркотията на и около РС системата.
1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас